I dagens videnssamfund sidder vi alt for stille og har alt for ensidige og monotone arbejdsstillinger, også kaldet EGA (ensidigt gentagne aktiviteter) Man taler om ensidigt gentaget arbejde, hvis man udfører de samme ensartede bevægelser i mere end 10 procent af arbejdstiden. Det er i høj grad tilfældet ved skærmarbejde.

Udviklingen af stillesiddende jobs er stærkt stigende. Det stillesiddende arbejde slider på kroppen, og vores krop skal jo holde længe. Alderen, hvor man kan lade sig pensionere, bliver kun højere.

Mange tænker måske, at det at sidde længe på en arbejdsstol, foran skærmen med en mus i hånden, er normalt. Men sandheden er, at det er en uhensigtsmæssig og unaturlig stilling for vores krop.

Det at være psykisk aktiv og samtidig fysisk passiv, er også ”nyt” for menneskekroppen. Når vi er mentalt ivrige og fokuserede spændes musklerne, men fordi kroppen tvinges til at være i ro, bindes energien, og forårsager spændinger i muskulaturen, som i længden kan medføre skader.

Skærmarbejde fører til nedsat blodomløb i hele kroppen, og til ophobning af affaldsstoffer i form af spændinger og myoser.

Man oplever ofte, at musklerne syrer til og bliver stive og skaber nedsat bevægelighed. Mange falder også sammen i ryggen og får derved belastninger i nakke og skuldre. Disse vedvarende belastninger kan give skader i nakke og ryg, og lænden er specielt udsat.

Mange virksomheder er heldigvis ved at indse, at de har et medansvar for at gøre noget godt for deres medarbejdere, og den forebyggende indsats giver gevinst i form af lavere sygefravær og bedre trivsel.

Og det siger meget om en virksomhed, at den tager ansvar for at passe på sine medarbejdere.

Men der er også et økonomisk aspekt.

En undersøgelse SINTEF har lavet for NHO viser at en ansat, der er sygemeldt gennemsnitligt koster 1.900 kr. pr. sygedag, uafhængig af branche.

Muskel og skeletlidelser står for næsten halvdelen af alle langtidssygemeldinger, og er årsagen til 1/3 af alle førtidspensioner. Forebyggende tiltag mod disse lidelser vil være en gevinst for alle.

15% af arbejdsstyrken har ondt i ryggen
Rygproblemer er beregnet til at koste samfundet ca. 15 milliarder pr år, og ca. halvdelen er udgifter til de arbejdsrelaterede muskel – og skeletlidelser.

Årsagerne til muskel – og skeletlidelser er sammensatte, og kan bestå af tungt og ensformigt arbejde, eller uheldige arbejdsstillinger og tidspres. Konflikter, mistrivsel og andre psykosociale forhold har en forstærkende effekt.

Alt i alt er det mest økonomisk rentabelt for firmaer at komme sygdom og fravær i forkøbet end at træde ind, når skaden er sket.

Der bruges oceaner af penge på syge– og operationsforsikringer, men det løser ikke problemet. Virksomhederne må tage ansvar, hvis de vil mindske sygefraværet.

Medarbejdere med børn

Især medarbejdere med børn har stor fordel af Kontor-Yoga på arbejdspladsen. Det sparer tid, motiverer til at komme i gang, og transporttid undgås.

Stress?

Vi mærker den i maven, skuldrene bliver spændte, vi får hovedpine og bliver irriterede og føler os udmattede.

I hverdagens stress er der ofte hver-ken tid eller overskud til at tænke på sig selv og sit helbred, hvad enten der er tale om det fysiske eller mentale.

De fleste mennesker tager først deres helbred alvorligt, når det er for sent, og det kan afstedkomme en længere og udmattende sygdomsperiode for både den ansatte og virksomheden.

Det er ligeledes en tung økonomisk post at sørge for finansiering af den sygemeldtes arbejdskraft.

De fysiske og psykiske belastninger, som knytter sig til vedvarende computerarbejde viser sig at være en af årsagerne til at mange danskere kæmper med stress. Stress giver i sig selv en mio. ekstra sygedage om året og problemet er stigende.

Forskning viser at 1 times bevægelse på jobbet øger produktiviteten m 10% og sænker fravær m 56%

Kilde: Workplace health promotion: Implementing physical activity at the work place – a change project. Syddansk Uni. 2015.

En fælles oplevelse

Selvom vi i Kontor-Yoga vender blikket indad, mærker kroppen, åndedrættet osv, er det stadig en fæles oplevelse modsat massage eller brug af arbejdspladsens fitnessrum. Når medarbejderne samles om Kontor-Yoga på jobbet, opstår der et fællesskab og motivation til en livsstil, som er af stor værdi for arbejdspladsen. Medarbejderne får både en markant bedre fysik og et øget selvværd, fordi de gør en indsats, der skaber velvære.

Målet

Målet med Kontor-Yoga på jobbet er helt konkret at give medarbejderne en større bevidsthed om samspillet mellem krop og tanker – og et øget velbefindende med et reduceret sygefravær som resultat og dermed bedre bundlinje til ledelsen.

Kontor-Yoga giver ro og balance, så vi kan kapere de stimuli, vi møder hver dag. Fokus på korrekt vejrtrækning giver, ud over forbedret velvære, også mental ro og balance på grund af den meditative virkning. Spændinger frigives, og vi får mere energi.

Kontor-Yoga kan afhjælpe både fysiske og mentale stressskader, såsom ondt i ryg og nakke, migræne, mavesmerter, uro, forvirring og søvnløshed.

Kontor-Yoga er teknikker, som kan gøre hverdagen mindre stressende. Ved i løbet af dagen at lave små øvelser ved og på sin stol, kan man mindske og forebygge anspændt nakke og skuldre, træthed, hovedpine og irritabilitet.

Kontor-Yoga afsluttes med afspænding eller meditation. Ti minutters meditation kan give mere hvile end en hel nats søvn. Når vi sover, arbejder hjernen stadig, men når man mediterer, stoppes tankevrimlen, og sindet får en velfortjent pause. Man oparbejder et fokus, fyldes med positiv energi og får nyt mod på dagens opgaver

Disclaimer
Selvom vore kunder siger, at de har fået en positiv effekt, skal man ikke forenkle problemet ved at påstå, at hvis man dyrker Kontor-Yoga, så er alle problemerne løst.

Vi opfordrer virksomhederne til at have et helhedssyn på arbejdsmiljø og trivsel. Brugen af Kontor-Yoga bør være et af flere tiltag på arbejdspladsen.

Hvorfor er det vigtigt at dyrke yoga på arbejdspladsen?
Vi tilbringer halvdelen af vores vågne tid på vores arbejdsplads (minus weekender og ferier)

Kontor-Yoga er stadig ret nyt herhjemme, men meget stort i bl.a. USA både fordi yoga er rasende populært, men også fordi man der ofte har nogle lange arbejdsdage, der kræver at man tager nogle effektive pauser.
Det er ikke nok at dyrke motion I fritiden, vi SKAL bevæge os I arbejdstiden, når vi er der så mange timer – , et af kravene til bevægelse på arbejdspladsen er bl.a. Det sociale aspekt, som ikke er ved at sende en medarbejder ned til 30 på motionscyklen eller give 30 min massage

Det fantastiske ved disse øvelser er, at de rammer på alle niveauer – både din mentale tilstand, din ydre fysiske krop i form af en bedre holdning og smidighed, men også din indre krop, da øvelserne også har indflydelse på din fordøjelse, din hormonelle balance, udskilning af affaldsstoffer og meget mere.

Kontor-Yoga kan kort sagt:

Reducere sygefravær
Øge effektiviteten og energien
Bedre jobtilfredshed, arbejdsmiljø og trivsel
Forebygge stress og nedslidning og give os flere gode år på arbejdsmarkedet
Skabe ro i krop & sind

Ydelserne er fradragsberettigede for virksomheden